Korte impressie van de zomerexcursie op 18 augustus 2012 naar Beesel en Stevensweert


Vijftig personen laten zich zaterdag 18 augustus niet door de tropische omstandigheden (temperaturen van rond 35 graden!) tegenhouden en nemen deel aan de zomerexcursie naar de Historische Groentehof in Beesel en naar vestingstadje Stevensweert.

Op de Historische Groentehof worden wij in een lekkere, koele ruimte ontvangen met koffie/thee en een lekker stuk vlaai.
Tijdens een heel interessante rondleiding door de grondlegger Jac Nijskens leren wij een gedeelte van de circa 650 vergeten groenten- en fruitrassen kennen en een aantal hiervan kunnen we zelfs proeven. Wij komen namen tegen, zoals pastinaak, Huttentut, boomspinazie, Brave Hendrik, Hertshoornweegbree, aardpeer, molsla, de Buggenumer Muuske aardappel, oersla, luie wijvenboon, palmkool, enz. Jac Nijskens vertelt tussendoor enthousiast over historie en achtergronden van vergeten groenten en reikt diverse tips, wetenswaardigheden en bereidingswijzen van diverse (vergeten) groenten aan.

Na een prima verzorgde en heerlijke boerenplanklunch vertrekken we naar Stevensweert, waar drie gidsen ons door het vestingstadje leiden en allerhande wetenswaardigheden zullen vertellen. Vanwege de extreme temperaturen wordt dit programmadeel enigszins aangepast, waarbij de gidsen hun verhalen wat meer in de koelte van museum, kerk en kapel vertellen.

We leren dat Stevensweert samen met Ohé en Laak op een eiland ligt, dat door twee armen van de rivier de Maas gevormd wordt.

 

De hoofdstroom van de rivier, waaraan Stevensweert ligt, vormt hier de natuurlijke markering van de grens met België en wordt daarom ook wel Grensmaas genoemd.

Stevensweert is ook bekend om de Kantharos van Stevensweert. Dit is ook de aanduiding voor het gelijknamige Nederlands standaardarrest van de Hoge Raad der Nederlanden van 19 juni 1959, N.J. 1960, 59. De kantharos is een beker van amper een halve kilo en schreef juridische geschiedenis. Hij werd verkocht voor 125 gulden, maar bleek later van onschatbare waarde, een archeologisch pronkstuk en hét voorwerp dat een kentering veroorzaakte in het Nederlands recht, te zijn.
Stevensweert hoorde bij het Overkwartier of Spaans Opper-Gelre. Het oorspronkelijke dorp werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden tot vestingstad omgebouwd. Om het plaatsje werd een aarden vestingwal met zeven bastions en vijf ravelijnen aangelegd. Stevensweert heeft tot op heden zijn zevenhoekige omtrek en geometrische stratenpatroon behouden. De originele vestingwal bestaat niet meer. Vanaf 1713 kwam Stevensweert samen met enkele ander gemeenten als Staats-Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën. In 2007 werd begonnen met de reconstructie van een klein deel van de vestingwerken aan de hand van historisch kaartmateriaal van een bastion, ravelijn en bijbehorende gracht aan de noordzijde van Stevensweert.
De dag wordt, zoals het hoort, afgesloten op een van de in de schaduw liggende terrassen in Stevensweert, waarbij niet alleen wordt nagekeuveld over de dag, maar waar ook de dorst eindelijk kan worden gelest.


 Klik op een foto voor een vergroting

 

 

 







 

 

 





 

 



    

  

 

Foto´s: Harry Becker, Jos Bielders, Fons Heijnens, José Hoeberichts-Smeets,Ger Sleijpen

naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

Geen menu? Klik hier!