Korte impressie van de excursie op 21 augustus 2010 naar de Domstad Aken


Op zaterdag 21 augustus bezochten wij de aloude domstad Aken. Het zonnige weer nodigde ons uit om te beginnen met koffie met allerlei soorten "Kuchen" op een van de gezellige terrassen op het Rathauseplatz. Daarna legde organisator Ger Sleijpen uit wat het plan van de dag was en heette ieder-een namens het bestuur welkom.

Architect Piet Mertens gaf vervolgens voor de ca. 40 aan-wezigen enige architectonische uitleg over de kroonjuwelen van Aken, te weten de Dom, het Rathaus en de vermoede-lijke woning van keizer Karel de Grote. Vooral de verschil-lende bouwstadia van de Dom wist hij op een interessante wijze te belichten. Ook andere huizen met historisch belang werden door hem vakkundig belicht. Enige beperking was de grootte van de groep en de drukte van de stad waardoor niet iedereen alle details heeft meegekregen.

 

Nadat iedereen geluncht had, op het terras van de Elisen-brunnen of elders, werden de aanwezigen gesplitst in twee groepen die met een gids een 1½ uur durende rondwandeling door de Altstad maakten. Daarbij werden de wat meer populaire kenmerken van de stad belicht.

Tot slot werd het inwendige van de Dom bekeken. In de morgenuren was deze niet beschikbaar vanwege de talrijke "Hochzeiten" die natuurlijk ook doorgang moeten vinden. Voor geļnteresseerden vertelde ook hier weer Piet Mertens enige historische en architectonische bijzonderheden van de Dom, die alweer voor een nieuwe restauratie in de steigers stond.

De dag werd tegen 17.00 uur afgesloten door op de talrijke intieme terrassen rond de Dom nog even na te praten..


Klik op een foto voor een vergroting
 

 

 

 

  

Foto“s: Fons Heijnens, Harry Becker, Anneke Versteegen-van IJzendoorn

naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

Geen menu? Klik hier!