Korte impressie van de excursie op 18 augustus 2007 naar Luik


De jaarlijkse zomerexcursie leidde ons op zaterdag 18 augustus naar Luik.

Luik was vroeger een echte industriestad waar de kolen- en staalindustrie de boventoon voerden. De laatste jaren is Luik, althans het centrum van Luik, gerenoveerd tot een moderne stad met tal van bezienswaardigheden.

Het centrum van Luik is het Place Saint-Lambert, genoemd naar bisschop Sint Lambertus. In Luik zetelde jarenlang de prins-bisschop en de combinatie van kerkelijke en wereldlijke macht in een persoon leidde ertoe dat in Luik veel kloosters en kerken werden gebouwd.

(Ook was het volgens de overlevering de bisschop van Luik die voor Gerlachus een houten kluis liet bouwen, nadat men de holle eik waarin hij tot dusver woonde, had laten omhakken, omdat hij daar grote sommen geld onder verstopt zou hebben).

De wijk Hors-Château, gelegen onderaan de hellingen van de Citadel, biedt mooie voorbeelden van stadsrenovatie. Meer dan vijftig monumenten en vijf beschermde landschappen herbergen de hellingen van de Citadel en er zijn vele mooie gevels te bewonderen uit de 17e en 18e eeuw.

Na aankomst in Luik werd de groep van 59 belangstellenden gesplitst in drie groepen, die onder leiding van drie Nederlandstalige gidsen rondgeleid werden in het historisch centrum van Luik.

Allereerst werd een bezoek gebracht aan de pas gerestaureerde kerk Saint-Barthélemy met de beroemde doopvont uit de 12e eeuw. Vervolgens werden we rondgeleid langs de gerestaureerde gevels uit de 17e en 18e eeuw in de Hors-Château, liepen door enkele nauwe steegjes en zagen de imposante steile trap van de Montagne de Bueren, de Cour Saint Antoine - waar in de jaren '70 panden op een eigentijdse wijze gerestaureeerd waren onder leiding van de architect Charles Vandenhove - het voormalige Ursulinenklooster en verder o.m. het Palais de Justice, de Place St. Lambert met de Perron en het stadhuis uit 1497.

De lunch werd op eigen gelegenheid gebruikt in een van de vele restaurantjes en eetgelegenheden in het centrum.
De deelnemers konden daarna kiezen uit een aantal musea (Musée d'Ansembourg of l'Aquarium-Musée de Liège), een bezoek aan de Citadel of een eigen ontdekkingstocht in Luik.

Om 17.00 uur werd de terugreis per bus aanvaard. 

 

Musée d’Ansembourg : Dit voorname herenhuis, waaraan van 1738 tot 1741 is gebouwd, geeft een bijzonder weelderig overzicht van het Luikse comfort. De kleine salons, de Rode Salon, de salon met de gobelins en de eetkamer, die versierd zijn met schilderijen, kroonluchters, Corduaans leer, schoorsteenmantels en stucturmeaux, herinneren aan een manier van leven die hoort bij een gelukkige periode, waarin men openstond voor andere denkrichtingen, maar toch al geplaagd werd door maatschappelijke problemen. Het Luikse meubelwerk kende trouwens zijn hoogtepunt in de 18de eeuw. Het gebouw, in de overgangstijl van Louis XIV naar Louis XV, heeft de status van “Patrimoine majeur de Wallonie” ofwel erfgoed van Wallonië van zeer groot belang.

 

Aquarium de l'Université en het Musée de Zoologie de l'Université: 2000 exemplaren van 250 soorten zoet- en zoutwatervissen bevolken de 42 aquariums, waarvan één met 60.000 liter water waar haaien  in rondzwemmen, verder zijn er 18.000 dieren in de vorm van opgezette dieren, skeletten, afbeeldingen.

Klik op een foto voor een vergroting
 


Verzamelen en vertrek uit Houthem

 

        
Aankomst in Luik en wachten op de 3 gidsen

           

           

   

     

     

     

         

     

              

    


Foto´s: Fons Heijnens, Rinus Suijkerbuijk, Harry Becker en Ger Sleijpen

naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

Geen menu? Klik hier!