Somersbrökske
(Somers bruggetje)


Het Somersbrökske is in het voorjaar van 2022 aangelegd.
Het initiatief hiertoe werd genomen door de stichting Wij Houthem Sint Gerlach, die ook de financiële middelen ervoor bijeen wist te krijgen.

Het bruggetje over de molentak van de Geul, verbindt het voorheen doodlopend wandelpad naar de watervallen in de Geul met een nieuw aangelegd struinpad aan de overzijde van de Geul richting natuurgebied Ingendael en de speeltuin en terrassen van Berghotel Vue.
Die watervallen waarlangs het snelstromend Geulwater naar beneden bruist vormen al sinds begin 20e eeuw een veel gefotografeerde toeristisch attractie in Geulhem.

 

Het Somersbrökske dankt zijn naam aan de blokbrekers Somers. Zij woonden in een helaas in 1934 afgebroken pittoresk huisje aan de Geulbrug over de Molentak, vlak bij de wandelweg door het Geuldal, van Meerssen naar Valkenburg. Op de driesprong van deze weg en de weg naar Houthem-St. Gerlach lag een café met de naam Somersplein, zoals nu nog op de muur te lezen is. Misschien werd het terras wel bedoeld met die aanduiding, maar in ieder geval werd/wordt naar blokbrekers Somers verwezen.

 
Voetpad naar de watervallen

Huisje Somers

  
Huisje Somers met Bazaar

 
Echtpaar Pieter en Judith Somers-Severens (1905)

 

 


Somersplein


Klik hier voor meer informatie.


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

Geen menu? Klik hier!